Anne van der Waerden

1945

Anne v.d.Waerden is een van onze belangrijke keramisten.
Na haar opleiding aan de Rietveld Academie volgt een productieve en succesvolle periode met vele tentoonstellingen en aankopen door verzamelaars en vrijwal alle musea in Nederland.
Zij maakt zowel gedraaide als opgebouwde objecten, vaas- en klokvormen, gestapeld en enkelvoudig. Altijd uitgaand van het basis idee dat een keramische vorm van binnen hol dient te zijn ,zodat het een ruimte omsluit, waardoor de spanning ontstaat. De afwerking met glazuur is zeer fraai en herkenbaar aan de zeer verstilde kleuren die zij gebruikt. Nooit glazuur als decoratie middel maar slechts als ondersteuning van de vorm.
De strenge zelfopgelegde beperkingen en streven naar uiterste perfectie maken haar werkprocedee gecompliceerd en tijdrovend.

Samenwerking met Kees Hoogendam, komt 1985 tot stand. Met hem maakt zij manshoge potten. Hoogendam is vooral specialist is in draaien, en mede door zijn technische vaardigheden wordt het vd Waerden mogelijk sneller en groter te werken. Waar de twee keramisten verschil van inzicht hebben t.a.v. materiaal wordt het een uitdaging om gezamenlijke oplossingen te vinden.

Glas Eerder had Anne van der Waerden al grotere monumenten in vlakglas uitgevoerd.
Later gaat zij eerst op uitnodiging van glasfabriek Leerdam glasobjecten laten vervaardigen. De fascinatie met dit materiaal maakt dan dat zij de keramiek verlaat en zich volledig toelegt op glas.

nr.1
18.5x17.5cm

Terug naar de stockpagina.