Carine Neutjens

Pâte-de-Verre

Carine Neutjens maakt gebruik van de pâte de verre techniek.
Hierbij worden glas bolletjes gemengd met een bindmiddel, waardoor een pasta ontstaat Deze pasta wordt laag over laag in een mal aangebracht net zo lang tot het gewenste effect wordt bereikt.
De overgebleven open ruimte in de mal wordt opgevuld met zand en daarna wordt het geheel gestookt. Duur van de stook alswel de hoogte van de temperatuur bepalen het uiteindelijke effect van de huid.
Carine Neutjesn kiest ervoor de huid korrelig te laten blijven.
Na het stoken wordt het zand verwijderd en de vorm gelost uit de mal.
Het werk van Carine Neutjens evolueert van de vrij strakke kommen die zij aanvankelijk maakte tot meer barokke vormen. De fragile randen van de kommen geven ze een zeer breekbaar uiterlijk en laten niet vermoeden dat de kom zelf solide en vaak ook dik van huid is.

De objecten zijn geďnspireerd op organische elementen als koralen, lavastromen, schelpen, stenen, fossielen
Ook al blijft de vorm essentieel, structuur en kleur winnen aan belang.
Pâte-de-verre is een veeleisende techniek die de kunstenaar uitdaagt om een evenwicht te vinden tussen het fragiele, breekbare oppervlak en een architecturale, robuuste vormgeving. Elk glasobject is een experiment, een verleggen van grenzen, balancerend tussen kunst en kitsch, tussen kopiëren en creëren, om tot een interpretatie te komen van wat de natuur oproept.

nr. 1

20x18x18cm

nr. 2
18x15x29cm h

terug naar stockpage.