Hanneke Fokkelman

1955, Rotterdam

Werk
In het werk van Hanneke Fokkelman, komt de natuur regelmatig terug.
In de eerste tentoonstelling bij Galerie Carla Koch in de prachtige "tulpenschalen" en later wat minder duidelijk in haar naar zeedieren verwijzende vaasvormen.
Van alle glastechnieken die ze na zoveel jaren aktief op dit gebied beheerst is zij op dit moment het meest gefascineerd door de oneindige mogelijkheden van de pâte de verre techniek.
Met deze manier van werken heeft zij, naar eigen zeggen,de kwaliteiten van glas, kleur en kleurvariaties, textuur naar eigen tevredenheid onder controle. Ieder objekt is een nieuw avontuur en inspireert het volgende, roept dromen op naar een wereld van van bloemvormen en zeegroeisels.
Een wondere wereld in glas.

Daarnaast maak zij nog altijd haar "ďngezaagde vazen"
Deze vazen worden zeer dik geblazen en na afkoeling met een diamantzaag ingezaagd. Daarna gaat het object weer in de oven,om de scherpte van de sneden te verzachten.Ook worden zij in veel gevallen nog gezandstraald.

CV
Hanneke Fokkelman (1955, Rotterdam), werd na de lerarenopleiding geinteresseerd in glas.
Derhalve ging ze in "de Oude Horn", het glasatelier van Willem Heesen, werken en volgde ze daarnaast de glasopleiding van de Gerrit Rietveld Academie.
In 1987 vertrok ze, aanvankelijk voor 1 jaar, naar de CIRVA in Marseille, een van de grootste glasateliers van Europa, dat voornamelijk in opdracht van kunstenaars werkt.
Uiteindelijk bleef ze daar tot 2001 en kreeg de leiding over het glasatelier, waar kunstenaars uit andere disciplines werk kunnen laten uitvoeren. Hierdoor kwam ze in aanraking met vele facetten van het glas. Dit is duidelijk te zien in het gebruik van een veelvoud van technieken,waardoor haar werk steeds nieuwe invalshoeken toont. Vanaf 2001 heeft zij haar eigen studio in Zuid-Frankrijk. waar zij sinds kort ook weer keramiek maakt, de techniek waarmee zij afstudeerde van de lerarenopleiding. Ook combineert zij glas en keramiek.

nr. 1
16x14cm

nr. 2
16x18cm

nr. 3
16x15cm

nr.4
16x21cm

Terug naar de stockpagina.