Kaat Pauwels

1968, Gent, BelgiŽ

Kaat Pauwels over haar werk:
"Klei in zijn pure vorm.
De materie creŽert de expressie.
De vorm is een spontaan proces, een ontdekking.
De materie zelf is de drijfveer, het houvast.
Inspiratie ontstaat uit studie van organisch materiaal.
Een subtiele beweging laat het werk spreken, maakt het speels, verrast en intrigeert.

Vanuit de bodem, worden de werkstukken opgebouwd met kleirollen, laag na laag. Op deze vormen wordt tijdens het opbouwen een structuur met klei aangebracht, die een lijnenspel, tekening op de klei vormen. Het uitgangspunt zijn basisvormen, vaas en komvormen die vervormd worden. Vanuit concentratie en inleving op het moment zelf zoeken de vormen zo hun eigen evenwicht.

. Voor deze reeks werd er voor een lichte kleur van klei gekozen, waardoor de lijnen een schaduw geven en het geheel veranderlijk en een extra beweging geeft.
Hoewel deze manier van boetseren technische beheersing vereist, komt het inhoudelijke van het werk, de materie, op de voorgrond. Het ambacht en de technische beheersing, die keramiek in zich kan dragen is niet het doel op zich, maar ondersteunt het werk. Samen vormt dit de eigenheid van het werk.
De laatste jaren werd er gewerkt met non-toxische grondstoffen. Zo werd klei samengesteld, en gewerkt met kleiglazuren. Dit niet enkel omdat het milieuvriendelijk is en het vandaag de dag leeft, maar omdat dit het best bij deze nieuwe reeks werken past.
Periodes van intensief boetseren worden afgewisseld met het zoeken naar oplossingen met natuurlijke grondstoffen. Deze bevindingen zijn zeer boeiend, hoewel er niet zoveel over geschreven is, en vele proeven noodzakelijk zijn. Het loont alvast de moeite, net zoals bij grafiek bvb. waar reeds meer en meer met non-toxisch materiaal gewerkt wordt, ben ik verder op zoek naar mogelijkheden met natuurlijke grondstoffen die keramische kwaliteit geven".

nr. 1
hoogte 49,diameter voet 14cm

nr 2
24x17cm

Terug naar de stockpagina.