Koen Vanderstukken

1964,Wilrijk,BelgiŽ

Vanderstukken is bekend geworden met zijn hoge, sculpturale glasobjecten, die meestal enigszins aan menselijke figuren of aan Afrikaanse maskers doen denken. De huid van zijn objecten is altijd ruw, en door zijn pigmentgebruik lijken de objecten in eerste instantie van keramiek gemaakt te zijn. Vanderstukken maakt altijd series objecten, die een naam en een thema delen. In Nederland werd hij bekend met zijn 'Earthborn' en 'Schaduwbeelden', beide series van zeer sculpturale objecten. Daarna stapte hij over naar vlakke wandpanelen onder de noemer 'Rip', door Galerie Carla Koch op de KunstRAI 2003 gepresenteerd.
In zijn nieuwe serie werkt hij met een minder korrelige huid dan voorheen, met abstracte decoraties en subtielere bewegingen.

CV Koen Vanderstukken (1964, Wilkrijk, BelgiŽ), studeerde scheikunde en volgde daarna een glasopleiding bij Dieter Dornheim en aan het Instituut voor Kunstambachten in Mechelen onder Miloslava Svobodova. Later is hij zelf aangesteld als docent aan dit Instituut. Zijn verdere cariere zal zich in Canada afspelen,

Werkwijze
Vanderstukken giet zijn objecten in zand. Eerst maakt hij een mal van zand, die hij vervolgens bestrooit met pigmenten. Daarna giet hij het glas in de mal, en brengt op de achterkant eveneens een kleurlaag aan. Voordat het object de koeloven ingaat brengt Vanderstukken de typische rondingen aan, waardoor het object zelfstandig kan staan.
Het totale koelproces kan dagen in beslag nemen.

nr. 1
60x34x20cm

Terug naar de stockpagina.