Paula Bastiaansen

1953

Paula Bastiaansen is bekend door haar uiterst fragiele, flinterdunne vormen, met vele uiterst fragiele uitlopers.
Naast gewichtloosheid is Bastiaansen, zoals ze zelf zegt,"gefascineerd door almaar doorgaande beweging in natuurlijke en kosmische processen". Dit komt tot uitdrukking in de draaiende beweging die al haar objecten definieert. Hoewel haar objecten duidelijk zijn voortgekomen uit de potvorm, is haar werk de laatste jaren geŽvolueerd tot ruimtelijke structuren.
Haar allernieuwste werk dat op deze tentoonstelling te zien zal zijn toont nu echter een wat meer robuuste vormgeving de onderdelen waaruit de objecten zijn opgebouwd doen aan waaiende linten denken. De bijna beangstigende fargiliteit is hiermee verlaten en haar objecten tonen daardoor monumentaler dan voorheen.

CV
Paula Bastiaansen (1953) volgde de keramiekopleiding van de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Bastiaansen is een keramiste in hart en nieren; ze kan zich niet voorstellen ooit met een ander materiaal te werken.
In de loop der jaren heeft ze een geheel eigen vormentaal ontwikkeld, die ook internationaal is opgemerkt. Recentelijk won ze de Bronze Award op de Taiwan Ceramics Biennale, waarbij de jury vooral haar fragiele technieken en haar meesterschap over het materiaal prees.
Paula Bastiaansen is werkzaam als docente aan de School voor Expressie in Roosendaal.

Werkwijze
Paula Bastiaansen begint een object door een tekening te maken en die te bedekken met transparant plastic. Daarna vormt ze zeer dunne lappen bone-china. Uit deze lappen snijdt ze repen, die ze op haar tekening schikt, totdat het patroon is gevormd. Ze laat het proto-object drogen, legt het dan in een komvormige mal, vormt de plooien en uitsteeksels en stookt het tenslotte.
Meer en meer assembleert zij vormen, deze werkwijze, levert zeer complexe en beweeglijke objecten op.

nr.1
diameter 33cm

nr.2
diameter 28cm

nr.3
diameter 28cm

nr.4
diameter 32cm

nr.5
diameter 33cm

nr.6
diameter 33cm

Terug naar de stockpagina.