Persbericht

Tentoonstelling
in het kader van het 10 jarig bestaan
van Galerie Carla Koch


van 19 februari tot en met 26 maart 2005

Jan van der Vaart en leerlingen

Jan van der Vaart (1931-2000) De invloed van Jan van der Vaart op de Nederlandse keramiek is moeilijk te overschatten. Niet alleen was hij een toonaangevend kunstenaar en industrieel vormgever, maar tijdens zijn docentschap aan de Rietveld Academie te Amsterdam (1968-1990) heeft hij een hele generatie Nederlandse keramisten opgeleid.
Vanaf 1992 werkte hij nauw samen met Carla Koch. In de beginfase van Galerie Carla Koch heeft hij een belangrijke rol gespeeld door zijn aanmoediging en steun.
Ook enkele van zijn leerlingen worden reeds lang door de galerie vertegenwoordigd.
Tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de galerie kunnen Jan van der Vaart en zijn leerlingen dus niet ontbreken. Naast objecten van Jan van der Vaart uit privé-collecties, is er tijdens deze tentoonstelling werk te zien van zijn leerlingen Wietske van Leeuwen, Anita Manshanden, Wouter Dam, Irene Vonck, Barbara Nanning, Mieke Blits, Alberdien Rullmann en Esther Stasse.

Er zal een kleine collectie werk van jan van der Vaart te koop worden aangeboden
zie de website onder Jan van der Vaart

Alberdien Rullmann
Alberdien Rullmann (1950), wier werk voor het eerst in de galerie te zien is, maakte oorspronkelijk miniatuurinterieurs.
Daarna verving ze de figuratieve aspecten van haar keramische objecten door een meer abstracte vormgeving. Meer recentelijk keerde ze gedeeltelijk terug naar figuratieve kunst door haar silhouetten van mensen in beweging.
Ondanks de figruatieve laag blijven haar objecten echter abstract en verwijzen ze uitsluitend naar zichzelf.

Tulpentorens van Esther Stasse
Jan van der Vaart heeft gedurende zijn hele carriere tulpentorens gemaakt, geinspireerd op 17e eeuwse voorbeelden.
Recentelijk heeft zijn leerling Esther Stasse deze draad opgepakt, waardoor op deze tentoonstelling voor het eerst sinds jaren weer tulpentorens te zien zijn.
Stasses tulpentorens bestaan, net zoals de ontwerpen van Van der Vaart, uit meerdere elementen, die los kunnen staan of gestapeld kunnen worden.
Van al Van der Vaarts leerlingen is Stasse degene die zijn geometrische benadering van keramische objecten het meest heeft overgenomen.
Hoewel ze een eigen benadering en vormentaal heeft, is in haar werk de invloed van Van der Vaart duidelijk herkenbaar.
Liefhebbers van tulpentorens kunnen dus hun hart ophalen aan deze nieuwe serie waarin Stasse op haar eigen manier het werk van haar leermeester voortzet.